Η επιστροφή του Rattan

Η επιστροφή του Rattan

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως τα τελευταία χρόνια το ρατάν έχει επιστρέψει δυναμικά στην τέχνη του σχεδιασμού και κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Και ενώ πολλοί μπορεί να το συνδυάζουν πιο εύκολα με μέρη εξωτικά και καλοκαιρινές διακοπές, το ρατάν ήρθε για να μείνει και να πλαισιώσει εξίσου όμορφα εσωτερικούς χώρους, αστικές κατοικίες ενώ δυναμική παρουσία έχει και σε καταστήματα και χώρους εστίασης προσδίδοντας ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό στυλ.

 

Το ρατάν προέρχεται από το φυτό μπαμπού και χρησιμοποιήθηκε πολύ στην κατασκευή καλαθιών και διαφόρων πλεκτών αντικειμένων στην Ασία και την Αφρική. Ιδιαίτερα σε χώρες με θερμό ή τροπικό κλίμα, το ρατάν γνώρισε μεγάλη άνθηση και χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την κατασκευή επίπλων ανθεκτικών στην υγρασία και ιδανικών για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

 

Στην Ελλάδα το συναντούσαμε σχεδόν αποκλειστικά στα μπαλκόνια και τις βεράντες τους καλοκαιρινούς μήνες τη δεκαετία του 70’,  ενώ σιγά σιγά άρχισαν να κερδίζουν έδαφος πιο μοντέρνες λύσεις και υλικά όπως το αλουμίνιο, το ατσάλι, το ξύλο ή και το πλαστικό. Όμως η οικολογική συνείδηση, η ανάγκη για περισσότερα φυσικά υλικά αλλά και η νοσταλγία της vintage αισθητικής φέρνει ξανά το ρατάν σε πρώτο πλάνο, ενώ interior designers σε Ευρώπη και Αμερική το επιλέγουν στις προτάσεις τους και υποστηρίζουν πως ήρθε για να μείνει. Ιδανικά συνδυάστε το με άλλες φυσικές υφές όπως το φυσικό ξύλο και τα φυτά, υφάσματα από λινό, βαμβάκι και μαλλί καθώς και με κεραμικά αντικείμενα όπως βάζα και άλλα διακοσμητικά.

 

Πως όμως μπορούμε να ενσωματώσουμε αυτό το υλικό στις σύγχρονες αστικές μας κατοικίες; Είναι το ρατάν μόνο για boho ή έθνικ διακόσμηση; Η απάντηση είναι όχι. Η ψάθα, το μπαμπού και γενικά τα πλεκτά αντικείμενα ταιριάζουν ιδιαίτερα εύκολα σε χώρους με ουδέτερα, σκούρα και γήινα χρώματα και ταιριάζουν με πολλά στυλ επίπλωσης και διακόσμησης. Παρακάτω θα βρείτε τρόπους και ιδέες για να ενσωματώσετε το ρατάν στο δικό σας σπίτι εύκολα και σε όση ποσότητα μπορείτε να αντέξετε!

 

Ρατάν έπιπλα

Ο πιο έξυπνος τρόπος για να φέρετε το ρατάν στο σήμερα είναι να επιλέξετε βασικά χαρακτηριστικά κομμάτια και να τα συνδυάσετε με τα βασικά στοιχεία του χώρου. Μια ρατάν πολυθρόνα μπορεί για παράδειγμα να δώσει νέα πνοή στο καθιστικό σας και να πλαισιώσει ιδανικά έναν καναπέ από λινό σε λιτή γραμμή, ενώ πλεκτές ρατάν καρέκλες τραπεζαρίας μπορούν εύκολα να συμπληρώσουν ένα μοντέρνο τραπέζι. Επιπλέον ένας μικρός μπουφές,  ένα ερμάριο ή ένα κομοδίνο με λεπτομέρειες από ρατάν μπορεί να δώσει νέα πνοή στο σαλόνι ή στο υπνοδωμάτιο σας και να γίνει το νέο βασικό στοιχείο του χώρου σας.

BySusann. Flechtsessel.[Pinterest post]. Pinterest. Retrieved December 12, 2020

Mobilia Canada. Since rattan and wicker are warm, natural and in a neutral colour, it is easy to go with larger pieces or multiple pieces. [Pinterest post]. Pinterest. Retrieved December 12, 2020

Prettypegs. Rattan IVAR Hack [Pinterest post]. Pinterest. Retrieved December 12, 2020

Ρατάν αξεσουάρ και διακοσμητικά στοιχεία

Εάν είστε σκεπτικοί και διστάζετε να χρησιμοποιήσετε το ρατάν σε μεγάλες επιφάνειες και  σε βασικά στοιχεία του χώρου, τα ρατάν αξεσουάρ μπορούν να ανανεώσουν το χώρο σας  έως ότου το βαρεθείτε! Ρατάν φωτιστικά, διακοσμητικά ράφια, μικρά σκαμπό, καλάθια διαφόρων μεγεθών ή και γλάστρες είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορείτε να επιλέξετε και κυκλοφορούν άφθονα στην αγορά σε μεγάλη ποικιλία.

 

LIV For Interiors.Round Woven Cane Rattan Shelf Unit [Pinterest post]. Pinterest. Retrieved December 12, 2020

Urban Outfitters.Bamboo Woven Pendant Light [Pinterest post]. Pinterest. Retrieved December 12, 2020

Target. Front Entry Traditional Black Console Table Collection – Threshold™ designed with Studio McGee. [Pinterest post]. Pinterest. Retrieved December 12, 2020

Το ρατάν στο υπνοδωμάτιο

Επειδή το ρατάν προσδίδει μια αίσθηση ηρεμίας και φρεσκάδας στον χώρο ενσωματώνεται ιδανικά στο υπνοδωμάτιο χωρίς χρειαστεί να κάνετε μεγάλες αλλαγές. Ένα κεφαλάρι, μια βοηθητική καρέκλα, ένας καθρέφτης ή ακόμα και ένα παραβάν θα αλλάξουν τελείως την αισθητική του χώρου σας.

I Love Linen. NEUTRAL FRENCH LINENS [Pinterest post]. Pinterest. Retrieved December 10, 2020

La Redoute Interieurs. Παραβάν από ρατάν, Masaya

 

Και μην ξεχνάτε ότι η διακόσμηση είναι πάνω από όλα διασκέδαση και το ρατάν είναι ένα υλικό που μπορεί να σας φέρει όμορφες μνήμες στο μυαλό είτε θυμίζοντας καλοκαιρινές Κυριακές στο μπαλκόνι της γιαγιάς είτε διακοπές σε παραθαλάσσια μέρη… οπότε μην το φοβηθείτε!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.