Βιογραφικό Ιωάννα Ψαθά

Γεννήθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε το 2013 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το δίπλωμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού.

 

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της επιλέχθηκε να φοιτήσει για έναν χρόνο στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Φλωρεντίας στην Ιταλία (Universita Degli Studi di Firenze),μέσω του προγράμματος του Erasmus, εμπειρία η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο τρόπο που βλέπει την μοντέρνα και σύγχρονη αρχιτεκτονική καθώς και το πεδίο του design συνολικά.

 

 

Το 2013 μετακομίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεταπτυχιακές σπουδές στον Αστικό Σχεδιασμό (Urban Design) και το 2014 αποφοιτά με άριστα από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία. Εξειδικεύεται στον σχεδιασμό αστικών χώρων, στη διαμόρφωση πλατειών και αστικών πάρκων και πεζοδρόμων καθώς και στις ιδιαιτερότητες των υλικών κατασκευής.

 

Μέσα από τις διπλωματικές της εργασίες προσεγγίζει πολλά πεδία σχεδιασμού όπως είναι η σκηνογραφία, η διαμόρφωση μικρών δημόσιων και ιδιωτικών χώρων (pocket spaces), ο σχεδιασμός αντικειμένων, επίπλων και αστικού εξοπλισμού.

 

Για τρία χρόνια παραμένει και εργάζεται σε δύο κατασκευαστικές εταιρείες στην Αγγλία, δουλεύοντας σε διαφορετικά πεδία εφαρμογής του σχεδιασμού, μικρής και μεγάλης κλίμακας. Συμμετέχει ενεργά σε σεμινάρια εργονομικού σχεδιασμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό σημαντικών έργων στο Λονδίνο, όπως τη δημιουργία πεζοδρόμου στο Shoreditch και τη διαμόρφωση του αστικού εξοπλισμού και υπαίθριου χώρου γύρω από τον νέο σταθμό μετρό στο Farrington. Επιπλέον αναλαμβάνει την αρχιτεκτονική μελέτη μεγάλων κτιρίων καθώς και τον σχεδιασμό και διαμόρφωση εσωτερικών επαγγελματικών χώρων.

 

Μέσα από την επαγγελματική προϋπηρεσία στο εξωτερικό εξειδικεύεται στον φωτορεαλισμό και την τρισδιάστατη απεικόνιση ενώ εικόνες της δημοσιεύονται σε έντυπη και online μορφή για την προώθηση του εκάστοτε έργου.

 

Κύρια εργαλεία της στην αρχική προσέγγιση κάθε έργου είναι η δημιουργία της κεντρικής ιδέας μέσα από σκίτσα, διαγράμματα και εικόνες που συνθέτουν της βασικές γραμμές του σχεδιασμού.

 

Το 2017 επιστρέφει στην Ελλάδα και εργάζεται σε γραφεία στον τομέα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της διακόσμησης. Παράλληλα εμπλουτίζει τις γνώσεις της παρακολουθώντας σεμινάρια ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων.

 

Ενημερώνεται συνεχώς για νέα υλικά, τεχνικές και καινοτομίες στον τομέα της αρχιτεκτονικής μέσω συναντήσεων με προμηθευτές και επαγγελματίες του είδους, συμμετοχές σε εκθέσεις και σεμινάρια καθώς και μέσα από συνδρομές σε αρχιτεκτονικά έντυπα. Το 2018 ιδρύει το γραφείο My Plan Studio.